Ik wil van mijn angst af


In deze video van VARA/BNN zie je Puck, de bekende presentatrice  van 101TV. Je  ziet hier hoe ik
haar van haar angst voor spinnen afhelp die ze ze ruim tien jaar had.

Vaak houdt een bepaalde overtuiging of angst verband met overgewicht. Wanneer je vroeger bent gepest bijvoorbeeld kant dat nu voor belemmering zorgen waardoor je niet of nauwelijks afvalt. 
Je hebt dan misschien de overtuiging " Ik kan het toch niet"  of " ik ben het niet waard". Je bent daardoor voortdurend in gevecht met jezelf.

Door deze mentale ballast lukt het je niet om af te vallen en gooi je na een paar pogingen het bijltje er bij neer,
Maar wanneer je die overtuiging of angst echt  loslaat, dan  kun je pas echt beginnen met afvallen en wel op gewicht blijven, mits je gemotiveerd bent om ook een gezond voedingspatroon te volgen natuurlijk. 

Er zijn wel 500 fobien en ik ga ze niet allemaal noemen maar een aantal bekende vind je hieronder ;- Angst voor spinnen
- Angst voor honden / katten
- Hoogtevrees
- Rij angst
- Angst voor spreken in openbaar
- faalangst

Maar ook overtuigingen als deze;

- Ik ben het niet waard              - Ik ben stom!                - ik hoor hier niet thuis           - ik ben zwak        
- Ik ben een loser                      - ik ben slap                  - ik mag hier niet zijn              - ik ben laf            
- Ik ben niet goed genoeg         - ik ben slecht               - ik ben een mislukkeling        - ik ben lui            
- Ik kan het niet                         - ik ben waardeloos      - ik ben een egoïst                  - ik ben raar

Een oefening die je kunt doen om te kijken welke van deze overtuigingen jij hebt is deze :
Bekijk bovenstaande zinnen en in welke herken jij jezelf het meest.
Wanneer je moeite hebt je gevoel hierin te herkennen kun je ook eerst de zinnen wegstrepen die het volgens jou niet zijn.
Als je je overtuiging gevonden hebt; gefeliciteerd! dit is jouw negatieve zelfgeloof. 

loop nu naar een spiegel en spreek dit hardop zonder oordeel, sarcasme , beklag , schaamte,  ironie, of wat dan ook,  uit.
Verbaas jezelf wat dit met je doet.
Deze oefening komt uit het boek van Jan Geurtz ' De Verslaving Voorbij ' . Hierin stelt hij dat iedereen een negatief zelfgeloof heeft.

En dit negatieve zelfgeloof krijgt iedereen door opgroeien.
Wanneer je namelijk wordt geboren ben je 100% puur.  Dat wil zeggen wanneer een baby huilt is dat 100% puur verdriet, lacht de baby dan is dat 100%vrolijkheid, is de baby boos dan is dat ook 100%, er zijn nog geen voorwaarden , restricties , oordelen, schaamte, analyse, normen en waarden. In het jonge leven van de baby wordt zijn identiteit gevormd door wat hij leert van zijn ouders, school, vrienden en later werk. Kortom de omgeving is van invloed. Je kunt namelijk afvragen of jij precies dezelfde persoon zou zijn wanneer je in China zou zijn geboren.

Had je dan ook deze overtuiging? zeer waarschijnlijk niet. Misschien wel een hele andere. Wanneer je dit inziet weet dan dat je dit negatieve zelfgeloof ook kan laten gaan. Het is niet iets waar je mee geboren bent maar iets wat je je hebt aangenomen en het nu lijkt dat dit bij jou hoort.
Je hebt het jezelf aangeleerd! Je hebt hier denkgewoonten van gemaakt. En nu komt het mooie...... je kunt het jezelf daardoor ook weer afleren.

Niet door tegen de gedachten in te gaan, maar de gedachten mee te nemen, door bijvoorbeeld een vraag aan je zelf te stellen; Is dat zo? hoe weet ik dat dat zo is?.  Je gaat als het ware een dialoog met jezelf aan. Dat klinkt gek maar eigenlijk doen we dat onbewust de hele dag door.

Wanneer je antwoord geeft op de vraag van je beste vriend bijvoorbeeld, wanneer je mee uit gevraagd wordt overleg je met jezelf of je wel zin hebt,
en vervolgens komt de vraag bij je op " waar gaan we heen?"  
Zo train je je onbewuste mind en kun je elke gedachte uitdagen. Er zijn onderzoeken gedaan waarbij  na 6 tot 8 zelfmeditatie sessies al verandering merkbaar is. 
Ga je dit eerst doen voordat je start met afvallen, dan zal je sneller en zeker gewicht verliezen.